Procedures en financiën

Klachten

Wij willen voorkomen dat onze leerlingen met problemen rondlopen, die niet besproken kunnen worden met de coach/mentoren/of teamleider en/of directeur, De school wil er alles aan doen om problemen vroegtijdig te signaleren. Is iemand van deschool zelf onderdeel van het probleem dan kan zonder tussenkomst van docent, mentor of schoolleiding contactopgenomen worden met een interne contactpersoon (vertrouwenspersoon).

Procedure

A. Klachten voorkomend uit afspraken in het Leerlingenstatuut

Indien een leerling een klacht indient ten aanzien van regelingen binnen het Leerlingenstatuut, treedt de geschillenregeling van het Leerlingenstatuut in werking. Voor de verdere procedure verwijzen wij naar het Leerlingenstatuut dat op de websitevan de school is te vinden.

B. Klachten ten aanzien van het Schoolexamenreglement

Indien een ouder en/of leerling een klacht indient ten aanzien van het schoolexamen treedt de procedure uit het schoolexamen en bevorderingsreglement in werking. Voor de verdere procedure verwijzen wij naar het schoolexamen enbevorderingsreglement dat op de website van de school is te vinden.

C. Overige klachten

Klachten die niet vallen onder de bij A en B genoemde procedures kunnen vallen binnen de Algemene Klachtenregeling NUOVO. Hiervoor is het volgende stappenplan opgesteld:

Ouder en/of leerling heeft een klacht

Klacht wordt besproken met medewerker om wie het gaat (docent, mentor). Indien geen oplossing gevonden wordt, maakt de klager een afspraak met een lid van de schoolleiding. Mocht eengesprek met de schoolleiding niet tot een oplossing leiden, dan kan het probleem bij het schoolbestuur wordenvoorgelegd.

Ook kunt u zoals boven beschreven staat contact opnemen met de interne contactpersoon. Het voorleggen van een klacht bij het bestuur dient schriftelijk te gebeuren en met feiten te zijn onderbouwd. De klacht wordt,conform de voorschriften van de landelijke klachtencommissie (LKC), binnen 4 weken behandeld.Indien de klager het niet eens is met de beslissing van het schoolbestuur, kan er een klacht worden ingediend bij de externeklachtencommissie.

Het indienen van een klacht bij de externe klachtencommissie dient schriftelijk te gebeuren en met feiten te zijn onderbouwd. Indien de klacht ontvankelijk wordt verklaard, zal de externe klachtencommissie de klacht in behandeling nemen. Degenewaarover de klacht gaat, krijgt vervolgens schriftelijk de mogelijkheid tot verweer.Vervolgens volgt een hoorzitting waarin klager en verweerder een toelichting kunnen geven.

Indien de klacht gegrond is, geeft de externe klachtencommissie een advies aan het schoolbestuur. Het advies van de externe klachtencommissie is niet bindend.Er is geen mogelijkheid voor bezwaar of beroep bij de externe klachtencommissie.

Het schoolbestuur informeert de externe klachtencommissie, de inspectie en de MR over hetgeen het schoolbestuur met de uitspraak en de aanbevelingen heeft gedaan.Voor klachten inzake seksuele intimidatie, agressie en geweld en pesten heeft NUOVO een protocol vastgesteld (ProtocolC2) waarbij een specifieke routing wordt gehanteerd. Het Protocol C2 is te vinden op de website van NUOVO.Interne en externe contactpersoon

Onze Interne contactpersoon (ICP) is een docent die voor het uitoefenen van de vertrouwensfunctie een speciale training heeft gevolgd. Bij de interne contactpersoon kunnen leerlingen en/of ouders terecht met problemen (bijv. klachten) envraagstukken, die ze graag in vertrouwen willen bespreken.

De interne contactpersoon ondersteunt tijdens het proces. Hij/zij behandelt de klacht niet inhoudelijk, maar kan de leerlingen en/of ouder uitleggen welke stappen er gezet kunnen worden. De interne contactpersoon heeft een ‘doorgeeffunctie’ enondersteunt bij het aanhoren van de vraag, probleem en/of klacht. Eventueel overlegt de contactpersoon met de externevertrouwenspersoon of met de vertrouwensinspecteur van het onderwijs.

De interne contactpersonen van NXT zijn de heer A. W. Bennen (awbennen@NXT.eu) en mevrouw S. de Rooij (srooij@nxt.eu).

Voor de externe vertrouwenspersoon zie: externe vertrouwenspersoon

Externe commissarissen

NUOVO Scholengroep is aangesloten bij de LKC, Postadres: Stichting Onderwijsgeschillen, Postbus 85191, 3508 AD Utrecht, 030-2809590, info@onderwijsgeschillen.nl. Op de behandeling van klachten die worden voorgelegd aan de LKC is het Reglement van de Commissie van toepassing. Dit reglement is te vinden op: http://www.onderwijsgeschillen.nl/klachten/landelijke-klachtencommissie-onderwijspo-vo-bve-en-hbo/ reglement- commissie/

Vertrouwensinspecteurs van het onderwijs

Ouders, leerlingen, docenten, directies en besturen, maar ook de interne contactpersonen kunnen de vertrouwensinspecteur van de Onderwijsinspectie raadplegen wanneer zich in of rond de school (ernstige) problemen voordoen op het gebied van: seksuele intimidatie en seksueel misbruik (zedenmisdrijven); psychisch en fysiek geweld of discriminatie en radicalisering. Het meldpunt van vertrouwensinspecteurs is telefonisch bereikbaar op nummer 0900 1113111 (lokaal tarief). 

Meldingen die binnen deze bovengenoemde categorieën vallen, kunnen voorgelegd worden aan de vertrouwensinspecteur. Deze zal luisteren, informeren en zo nodig adviseren. Uw melding wordt geregistreerd in een vertrouwelijk dossier van de vertrouwensinspecteur. Zo nodig kan de vertrouwensinspecteur ook adviseren in het traject naar het indienen van een formele klacht of het doen van aangifte. In het geval dat er een vermoeden is van

Kosten

Tegemoetkoming kosten

Het is onder bepaalde voorwaarden mogelijk een tegemoetkoming in de studiekosten (t/m het kwartaal waarin men 18 jaar wordt) c.q. een studiefinanciering 18+ te ontvangen. Het aanvraagformulier hiervoor is te vinden op de website van DUO.Deze tegemoetkoming is bestemd voor leerlingen die volledig dagonderwijs (gaan) volgen aan een door het Rijkbekostigde of aangewezen school die valt onder de Wet op het Voortgezet Onderwijs. NUOVO voldoet aan dievoorwaarden. Onder studiekosten wordt verstaan: de directe studiekosten (boeken en leermiddelen), de overigestudiekosten (kosten excursies en werkweken), de reiskosten van thuiswonende leerlingen, de meerkosten van uitwonendeleerlingen, en lesgeld. Het formulier moet voor het eind van het schooljaar (31-07) bij DUO worden ingediend.

Financiële bijdrage

Door de school worden excursies e.d. georganiseerd die niet uit de reguliere bekostiging betaald kunnen worden en waarvoor u geen tegemoetkoming in de studiekosten kunt aanvragen (zie hierboven).Bij Nuovo, de scholengroep waar NXT onderdeel van is, vinden we het belangrijk dat alle leerlingen mee kunnen doenaan de verschillende onderwijsactiviteiten zonder dat kosten een belemmering vormen. We sluiten geen leerlingen uitomdat ouders/verzorgers de ouderbijdrage niet kunnen of willen betalen.Daarom hebben we het solidariteitsfonds in het leven geroepen.Ouders kunnen een beroep op de school doen voor een financiële bijdrage. Hiervoor kunnen ouders contact opnemen metde schoolleiding. Uiteraard wordt een dergelijke aanvraag vertrouwelijk behandeld.

Vrijwillige ouderbijdrage

Alle geldelijke bijdragen die de school aan ouder(s)/verzorger(s) vraagt, vallen onder de term ‘ouderbijdrage’.

De ouderbijdrage is een vrijwillige bijdrage (zie ook tekst financiële bijdrage). De toelating tot de school, het onderwijs of examens is niet afhankelijk van deze bijdrage. Met de opbrengsten van de ouderbijdrage worden veel nuttige en noodzakelijke activiteiten gefinancierd. U kunt daarbij denken aan leer- en hulpmiddelen ICT, bijzondere leerlingbegeleiding en een collectieve ongevallenverzekering, maar ook activiteiten, zoals excursies.

De bijdrage bestaat uit algemene kosten en specifieke kosten per leerjaar/leerweg. Ouder(s)/verzorger(s) kunnen de ouderbijdrage betalen via van Dijk. Zij zorgen ervoordat de bedragen op onze rekening komen. Een overzicht van de vrijwillige ouderbijdrage is de vinden op onze website.

Verzekeringen en aansprakelijkheid

De school heeft een verzekeringspakket afgesloten, bestaande uit een ongevallenverzekering en een aansprakelijkheidsverzekering. Op grond van de ongevallenverzekering zijn alle betrokkenen bij schoolactiviteiten(leerlingen, personeel, vrijwilligers) verzekerd. De verzekering geeft recht op een vergoeding van medische kosten alsgevolg van een ongeval, voor zover deze kosten niet vergoed worden door de eigen ziektekostenverzekering en een(beperkte) uitkering, indien een ongeval leidt tot blijvende invaliditeit of overlijden.

Schade of verlies van eigendommen (kapotte bril, fiets etc.) valt niet onder de dekking. Wanneer zich een ongeval voordoet, dienen deouder(s)/verzorger(s) dit direct te melden aan de school. De aansprakelijkheidsverzekering biedt zowel de school zelf,als zij die ten behoeve van de school actief zijn, (bestuursleden, personeel, vrijwilligers) dekking tegen schadeclaimsten gevolge van onrechtmatig handelen van deze personen. Onder deze verzekering is onrechtmatig handelen vanleerlingen niet gedekt. Wanneer de school schade lijdt door onrechtmatig handelen van een leerling, zullen deouder(s)/verzorger(s) daarvoor aansprakelijk worden gesteld. Voor excursies en reisweken heeft de school eendoorlopende reisverzekering met werelddekking afgesloten. Ook de leerlingen zijn via deze verzekering verzekerd.

Diverse kosten

Schoolboeken

Alle leerlingen krijgen gratis schoolboeken. De schoolboekenvoorziening wordt verzorgd door van Dijk; www.vandijk.nl. Voor de zomervakantie ontvangen alle ouder(s)/verzorger(s) informatie over het bestellen van boeken. We vindenhet van belang dat leerlingen zorgvuldig omgaan met de boeken. De boeken ontvangen de leerlingen immers inbruikleen.

Excursies

Over de financiële bijdrage voor excursies en reisweken krijgen de ouder(s)/verzorger(s) apart bericht.

Chromebook

Wij willen onze leerlingen op zoveel mogelijk verschillende manieren laten leren. Uit boeken, door te doen én digitaal. Dit wordt blended learning genoemd.

Het aanschaffen van een device (bij ons is dit een chromebook) is zeer wenselijk, echter mag de school het niet verplichten. Als ouder/verzorger kunt u zelf een chromebook aanschaffen, maar als NXT bieden wij u ook demogelijkheid een huur -of koopovereenkomstaf te sluiten met The Rent Company. Hierover wordt u voor de start van hetschooljaar geinformeerd.Wanneer u om financiële redenen geen chromebook kunt aanschaffen, kunt u op verzoek (bij de coach/mentor) eenchromebook ter beschikking aanvragen. Dit chromebook zal alleen op school gebruikt mogen worden en niet mee naarhuis mogen.

We werken dit schooljaar in leerjaar 1, 2 en 3 met een chromebook.

Vakkleding in leerjaar 2, 3 en 4

Tijdens de praktijklessen in de beroepsgerichte vakken is het dragen van vakkleding en veiligheidsschoenen verplicht. Welke kleding verplicht is verschilt per gekozen vakroute. Ouders dienen de vakkleding aan te schaffen en krijgen hierover deinformatie van de vakdocenten.

Rekenmachine

Niet alle rekenmachines zijn geschikt voor de wiskunde- en economielessen. De Casio fx-82MS wordt door school geadviseerd.

Sport en Bewegen

Voor de lessen die in de zaal worden gegeven, heeft iedere leerling zaalsportschoenen, waarvan de zolen niet kunnen afgeven op de vloer, verplicht. Deze schoenen mogen alleen in de zaal worden gebruikt.

Kopiëren

Kopiëren kan alleen via een door de school verstrekte printcode. Elke leerling krijgt een startsaldo aan het begin van het schooljaar vanuit de vrijwillige ouderbijdrage. Extra saldo kan worden bijgekocht op de administratie.

Medezeggenschapsraad (MR)

De MR geeft toestemming en advies bij belangrijke beslissingen over de school. De MR bestaan uit 3 personeelsleden, 2 ouders en 2 leerlingen. De MR denkt positief kritisch mee met het beleid binnen de school.De MR heft ten aanzien van een groot aantal onderwerpen advies- en instemmingsbevoegdheden De MR denkt mee met de schoolleiding, neem teen standpunt inen geeft gevraagd en ongevraagd advies.

De vergaderingen van de MR zijn openbaar. De goedgekeurde notulen en uitspraken van de MR kunt u vinden op onze website.

Dit schooljaar zitten in de Medezeggenschapsraad:
Voorzitter: Albert Willem Bennen (personeel)
Secretaris: Karen Ruedisueli (personeel)
Lid: Suzanne de Rooij (personeel)
Lid: Edwin Wildeman (personeel)
Lid: Suzanne Sondervan (ouder)
Lid: Rogier de Mol (ouder)
Lid: Ruby Valkenburg (leerling)
Lid: Jorge Sondervan (leerling)

Toelichting

Sport en spel activiteiten

Gedurende het schooljaar zullen er verscheidene sport en spel activiteiten worden georganiseerd. NXT Maarsbergen promoot de “gezonde school” en in het kader daarvan vinden wij het onder andere belangrijk dat onze leerlingen genoeg beweging krijgen. Zo zijn er gedurende het schooljaar sportdagen en worden er clinics en workshops georganiseerd.

CKV in klas 3

NXT Maarsbergen biedt in leerjaar 3 een cultuurprogramma aan. Dit cultuurprogramma bevat onder andere workshops, excursies en andere culturele activiteiten. Alle genoemde activiteiten dragen bij aan het voldoen aan de schoolexameneis om het CKV programma met een voldoende af te kunnen sluiten.

Werkweek

Aan het eind van leerjaar 3 hopen wij weer een workweek voor onze leerlingen van het derde leerjaar te kunnen organiseren. Nadere informatie over de (buitenlandse) bestemming volgt gedurende het schooljaar.